ALUNA, primul ceas lunar actionat de miscarea mareelor

May 11, 2007

aluna1.jpg

aluna2.jpg

ALUNA este o propunere pentru realizarea primului ceas lunar actionat de catre de miscarea  mareelor. Energia electrica necesara functionarii este produsa de turbine puse in miscare  de  maree.

ZIUA LUNARA. Ziua lunara de 24 ore si 50 minute este reprezentata de un cerc jumatate situat sub pamant si jumatate deasupra. Un spot de lumina pe acest cerc este sincronizat cu miscarea Lunii, cand Luna este sub orizont este iluminata jumatatea de sub pamant.

FAZELE LUNII. Pe cercul mare sunt repzentate fazele luni, care au loc cu o frecventa de 29.5 zile calendaristice. Fazele lunii sunt reprezentate prin iluminarea cercului, corespunzator fazei luna pline este iluminat intreg cercul, si corespunzator fazei luna noua nu este iluminat.

MAREELE. Mareele sunt indicate indicate printr-un spot de lumina proiectat pe cercul mic, spot care se roteste cu o perioada de 12 ore si 25 minute, egala cu perioada mareelor. In plus, intensitatea spotului de lumina este proportionala cu intensitatea mareelor, mai intens cand mareea este maxima, si slab cand mareea este minima.

STATUS: faza de dezvoltare
BUGET: 7.3 m Eur

Proiectul este in faza de dezvoltare, si nu este specificat in mod concret modul de realizare a turbinelor actionate de miscarea mareelor care produc energia electrica necesara iluminarii. Nu am reusit sa aflam nici dimensiunile exacte, diametrul este de 40 metri iar inaltimea de aproximativ 15 metri. Avand un schelet din otel cercurile sunt turnate din sticla.

aluna3.jpg

aluna4.jpg

aluna5.jpg

@alunatime

 

Advertisements

One Response to “ALUNA, primul ceas lunar actionat de miscarea mareelor”

  1. mihaela gustafsson said

    Exista intr-adevår? Super! Nota 10 pentru articol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: