The Colors of Romanian Avantgarde

July 14, 2007

Pentru cei care stiu ca pictura in Romania nu se reduce doar la ciobanasi, care cu boi, hore, si peisaje de la tara, tablourile prezente in expozitia temporara CULORILE AVANGARDEI – Arta în România 1910 – 1950 deschisa pe 12 iulie la MNAR nu reprezinta o noutate. Expozitia cuprinde lucrari de: Pallady, Iser, Ressu, Eder, Ziffer, Michăilescu, Maxy, Brauner, Iancu, Segal, Perahim, Ţuculescu. Lucrările provin din opt muzee din ţară (Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Porţilor de Fier Drobeta Turnu-Severin, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea) şi oferă o imagine de ansamblu asupra mizelor ideologice şi interferenţelor estetice din arta anilor 1910-1950 în România.

victor_brauner.jpg

Victor Brauner, Prelude to a Civilization, 1940

max_herman_maxy.jpg

Max Herman Maxy, Three Musicians, 1926

mattis_teutsch.jpg

Hans Mattis Teutsch, Composition, 1920

segal_arthur.GIF

Arthur Segal, Still Life with Candle Holder and Box , 1922

E. Kessler coordonatorul acestui proiect descrie expozitia cu o fraza demna de cascadorii rasului:

Mai degrabă decât să se concentreze pe o abstragere şi o extrapolare pedantă, puristă a operelor de artă din mediul lor istoric – din ansamblul divers şi bogat al artei din România în prima jumătate a secolului 20 – expoziţia de faţă survolează un fenomen cultural deosebit de dens şi de complex, acela al coabitării, tensiunii, discordiei şi modelării reciproce a modernismului, avangardismului şi tradiţionalismului în perioada interbelică.

Lucrarile expuse nu fac parte din expozitia organizata de MNAR si apartin, in ordinea afisarii: The Metropolitan Museum of Art, Colectie Privata Zurich, Elvetia, Colectie Privata, Sold at Philliphs.

@mnar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: